Pasta, een onbegrepen gerecht

Nederlanders zien pasta meestal als een hoofdgerecht, waarbij pasta met Bolognese saus de standaard is. Voor Italianen is pasta een voorgerecht en alleen in uitzonderingen een complete maaltijd.
De pasta is voor Italianen de vuller, zoals de aardappel dat in de Nederlandse keuken is.
Wat wij doen, zeker nu in de tijd van het thuiswerken; een lekkere pasta als lunch en alleen nog een hoofdgerecht (dus zonder aardappelen, rijst, pasta, enz) als avondmaaltijd.

Koop altijd een goede pasta, gemaakt van harde tarwe, reken op ca. 100 gram pasta per persoon.
Breng water aan de kook, voeg naar smaak zout toe (liefst grof zeezout) en kook de pasta. Roer regelmatig om zodat de pasta niet aan elkaar vastplakt.
Gebruik de tijd op de verpakking als een indicatie maar proef af en toe of de pasta gaar en 'al dente' (bijtgaar) is.

Pasta kan met een veelheid van 'condimenti' aangemaakt worden na het koken. Het beste is om de pasta na het afgieten even mee te verwarmen in de saus voor het opdienen. Veel combinaties worden geserveerd met Parmezaanse kaas, maar die wordt normaal niet gebruikt op pasta met vis.

Uiteraard zijn er ook een aantal recepten die in de oven bereid worden.

Een mooie pasta van harde tarwe, 
macaroni al ferretto (op een ijzeren pen gedraaide macaroni)

Reacties