Linzenschotel (Lenticchia brassata)

In Italië is dit traditioneel het gerecht dat met de jaarwisseling gegeten wordt (ja, vaak gewoon om middernacht aan tafel). Maar uiteraard is dit ook erg lekker met deze winterkou. Heerlijk met een cotechino (gekookte salami) maar uiteraard ook met een rookworst, ander passend vlees of zonder vlees.



Benodigd zijn:

- 500g gedroogde linzen (de avond te voren in de week gelegd)
- 1 steel bleekselderie
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 teen knoflook
- 1 bosje kruidenboeket van salie, roosmarijn en peterselie
- 300g tomatensaus (passato)
- 1 glas bouillon
- Zout en peper

Fruit in een pan de gesneden ui, wortel, knoflook en selderie samen met het kruidenboeket gedurende 5 minuten in wat olijfolie.

Voeg de tomatensaus toe en laat met de deksel gesloten op matig vuur 8 minuten garen. Voeg dan de linzen en de bouillon toe en zout en peper naar smaak.

Laat nog 40 minuten met gesloten deksel op laag vuur doorkoken (of beter, tot je proeft dat ze gaar zijn, langer kan echt nodig zijn)

Optioneel kun je ook nog spekblokjes toevoegen.

Tip: kies voor linzen die niet stuk koken. De beste kopen we in Italië die blijven heel maar geven wel een smeuïg resultaat. Hier hebben we redelijk resultaat met Puy en Beluga linzen (de Beluga is iets zoeter van smaak).


Reacties