Artisjok met pistache

Dit heerlijke gerecht heb ik leren kennen in een toenmalig restaurant in Milaan en hebben het aangepast aan mogelijkheden en smaak.

De daar gebruikte oorspronkelijke ingrediënten stonden volgens de eigenaren voor een rondje Italië:

- Artisjokken uit Sardinië

- Pistache van de heuvels van de Vesuvius

- Raspadura di Lodi uit Lombardije (in krullen getrokken kaas)


Benodigdheden:

- Artsjok

- Gepelde ongezouten pistache noten

- Geraspte kaas

- Een scheutje droge witte wijn

De hoeveelheden luisteren niet zo nauw. varieer ze naar behoefte en smaak.

Maak een artisjok schoon en snijd hem in de lengte door midden.

Snij de artisjok overdwars in dunne reepjes.

Braad de artisjok in een koekenpan aan met wat olijfolie. Voeg een half glas witte wijn toe en laat het op matig tot hoog vuur pruttelen tot de wijn is verdampt (dit helpt de artisjok wat zachter te maken).

Voeg nog een klein beetje olijfolie toe en bak de artisjok nog even door en voeg naar smaak zout en peper toe. Roer er voor het opdienen de pistache noten door en strooi er op het bord wat geraspte kaas over.

Reacties