Ja ook bij ons zijn oliebollen, naast de Panettone, een traditie. Zelf gebakken, lekker knapperig van buiten en smeuïg van binnen.
Ingrediënten
- 1 kilogram patentbloem
- 11 gram zout
- 20 gram gedroogde gist
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels kaneel
- 4 dl lauwe melk
- 6 dl hooggistend bier (Triple)
- 2 eieren
- geraspte schil van 1 citroen
- 200 gram cranberry geweld in spicy (bruine) rum (Captain/James Cook)
- 200 gram rozijnen geweld in spicy (bruine) rum (Captain/James Cook)
- 2 grote goudreinet appels
- arachideolie
Bereidingswijze
- Was de rozijnen en cranberry vooraf, droog ze af en zet deze een nacht in de week in de rum.
- Maak van de bloem, gist, bier, melk, zout, citroenrasp, kaneel, honing en ei een mooi beslag.
- Zet het beslag op een warme plek (sommige ovens hebben een rijsprogramma, stel dat dan in op 30C).
- Schil de appel en snij hem in kleine blokjes. Meng die door de rozijnen/cranberry.
- Giet het overtollige vocht af en meng het mengsel door het beslag
- Laat het beslag afgedekt op een warme plaats verder rijzen. Bedenk dat het volume flink toeneemt, dus gebruik een grote schaal of pan.
- Voldoende arachideolie verwarmen tot 180 C en met natte ijsschep bolletjes vormen die je voorzichtig in de olie laat glijden en goudbruin bakken (ca 6 min).
De oliebollen zijn later weer makkelijk lekker knapperig te krijgen door ze 4-5 minuten bij 180C te verwarmen in een airfryer of oven.
Reacties
Een reactie posten