Oliebollen


Ja ook bij ons zijn oliebollen, naast de Panettone, een traditie. Zelf gebakken, lekker knapperig van buiten en smeuïg van binnen.

Ingrediënten

  • 1 kilogram patentbloem
  • 11 gram zout
  • 20 gram gedroogde gist
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels kaneel
  • 4 dl lauwe melk
  • 6 dl hooggistend bier (Triple)
  • 2 eieren
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 200 gram cranberry geweld in spicy (bruine) rum (Captain/James Cook)
  • 200 gram rozijnen geweld in spicy (bruine) rum (Captain/James Cook)
  • 2 grote goudreinet appels
  • arachideolie 

Bereidingswijze

  1. Was de rozijnen en cranberry vooraf, droog ze af en zet deze een nacht in de week in de rum.
  2. Maak van de bloem, gist, bier, melk, zout, citroenrasp, kaneel, honing en ei een mooi beslag.
  3. Zet het beslag op een warme plek (sommige ovens hebben een rijsprogramma, stel dat dan in op 30C).
  4. Schil de appel en snij hem in kleine blokjes. Meng die door de rozijnen/cranberry.
  5. Giet het overtollige vocht af en meng het mengsel door het beslag
  6. Laat het beslag afgedekt op een warme plaats verder rijzen. Bedenk dat het volume flink toeneemt, dus gebruik een grote schaal of pan.
  7. Voldoende arachideolie verwarmen tot 180 C en met natte ijsschep bolletjes vormen die je voorzichtig in de olie laat glijden en goudbruin bakken (ca 6 min).

De oliebollen zijn later weer makkelijk lekker knapperig te krijgen door ze 4-5 minuten bij 180C te verwarmen in een airfryer of oven.

Reacties